Velencei-tó; Pákozdi Arborétum

Kitűnő családi pihenőhely;kisgyermekeknek, kisiskolásoknak ideális; babakocsival is látogatható

A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványát, a tó északi partján fekvő Mészeg-hegyet megközelíthetjük az M7 autópályáról, a Pákozdi pihenőnél lehajtva, vagy a 7-es főútról Pákozd felé kanyarodva. Az autópálya alatt átvezető úton legurulhatunk egészen a Velencei-tó partjáig. A Szúnyog-sziget (valójában félsziget) hajóállomásáról menetrendszerinti járatokkal hajózhatunk a tavon      (http://www.velenceitohajozas.hu). A tóparti ösvényeken bekukkanthatunk a nádasok világába is.

Visszafelé autózva, könnyen megtalálhatjuk a Katonai Emlékhelyet, ami az 1848. szeptember 29-i pákozdi csatának állít emléket. Az impozáns emlékmű mellett igényesen kialakított emlékkiállítást tekinthetünk meg. A múzeum bemutatja a korabeli fegyverek, ruhák, zászlók, valamint írásos dokumentumok másolatát. A pákozdi csata hadmozdulatait, a csapatok mozgását, a csata főbb történéseit térképek, valamint egy látványos terepasztal teszik szemlélhetővé. (http://www.pakozd.hu/content/menu_257)

Az emlékműtől pár perces autózással, vagy egy negyed órás sétával jutunk a Pákozd-Sukorói Arborétum bejáratához. Akit különösebben nem érdekel a botanika, azok se ijedjenek meg: igazi családi pihenőhelyet, piknikezésre kiválóan alkalmas terepet találunk a bemutatott 250 növényfaj szomszédságában.

A természetet kedvelők végigjárhatják az arborétum tanösvényeit, megismerkedhetnek a terület növényeivel, kőzeteivel. Érdemes megnézni a Tájmúzeumot, ami a környék földtörténeti és kultúrtörténeti emlékeit mutatja be, valamint a Halászati múzeumot is, ami a Velencei-tavi halászok eszközeivel és hagyományaival ismertet meg.

Érdemes fölballagni a kilátóba is, ahonnan a Velencei-tóra páratlan kilátás nyílik.

A szabadidős programokat segítik az alábbiak:

  • óriási élményvár, mászókákkal, csúszdákkal, hidakkal, tornyokkal
  • játszótér
  • drótkötélpálya
  • ácsolt padok, asztalok
  • kialakított tűzrakóhelyek (előre egyeztetve tüzelő igényelhető)
  • esőkunyhók
  • ivóvíz
  • óriási füves területek sportoláshoz, számháborúhoz

Jó idő esetén akár egy fél napot is eltölthet itt a család, kellemes környezetben, elérhető árakon.

(http://www.belfoldiutazas.hu/magyar/latnivalo/pakozd/pakozd-sukoroi-arboretum-321155)


Park

Arborétum & szabadidős park


Sétaút

Sétaút


Tájmúzeum

Tájmúzeum


A kilátó

A kilátó


Kilátás a tóra

Kilátás a tóra


Esőházikó

Esőházikó


Élményvár

Élményvár


Lecsúszó pálya

Lecsúszó pálya


Játszótér

Mászóka