Börzsöny; Drégely vára


MEGKÖZELÍTÉS

Vácról a kis piros vonattal kell utaznunk, és Drégelypalánk előtt leszállnunk, a Chaffer-kút feltételes megállónál. A túra végén ugyanerre a vasútvonalra érkezünk, Drégelyvár megállóhoz.

    

ÚTVONAL

8,5 km; 330 m szint; közepes túra

Shaffer-kút, feltételes vasúti megálló; P + ; Pʟ ; Drégelyvár; Kʟ ; K – (Törökasszony útja); Z –; Drégelyvár vasútállomás    

 

RÖVID LEÍRÁS

A Vácról Balassagyarmatra közlekedő kisvonatról a Shaffer-kút feltételes megállónál kell leszállni, Drégelypalánk előtt két megállóval. Így megspórolhatjuk a falubúl történő kigyaloglást, bár ehhez előzetesen jelezni kell a leszállási szándékunkat – telefonon - a drégelypalánki vasútállomáson, vagy indulás előtt személyesen, a kalauznak.

A megállótól a várhoz másfél kilométeres, meredek kaptatón jutunk. A várban akár hosszabb időt is eltölthetünk, letáborozhatunk, a vár alatti padoknál pedig sütésre-grillezésre is rászánhatjuk magunkat. A helyszín kiválóan alkalmas rendhagyó órák megtartására, akár történelem és magyar irodalom, akár terészettudományos tantárgyakból (földrajz, biológia) is.

Innen a kirándulás többi része más könnyű séta lesz. Az országos kék jelzésen a néhai Szondy Kulcsosház felé haladunk, majd a zöld jelzésre térve leereszkedünk a vasútállomáshoz.

Ha rövidíteni szeretnénk, választhatjuk a piros jelzésű „Palóc piros” utat is, amin hamarabb leérünk a vasútállomásra. Mivel a vonat ritkán jár, érdemes a menetrend ismeretében dönteni az útvonalról.

 

LÁTNIVALÓK, ÉRDEKESSÉGEK

Ennek a túrának a legfontosabb látnivalója maga a várrom. Érdemes itt hosszabban időzni, mert gyönyörű természeti környezetben, izgalmas történelmi eseményeket idézhetünk fel, ha szánunk időt a felkészülésre. Ettől eltekintve is nagyszerű kirándulóhely, igazi kirándulós csemege; családi programnak és osztálykirándulásnak egyaránt elsőrangú helyszín.


P1020775

Meredek kaptató a vár alatt

P1020785

Feltűnik a rom

P1020869

Kilátás a várból a környékre

P1020884

Drégely vára