Börzsöny; Nagybörzsöny, Nagy-Hideg-hegy, Királyrét

 

megközelítés

Vonattal Szobig utazunk, onnan helyközi buszjárattal jutunk el Nagybörzsönybe. Hazafelé Királyrétről buszozunk Kismarosig, ahol újra vonatra tudunk szállni.

 

útvonal

16 km; 800 m szint; nehéz túra, változatos terepen, néhány kemény kaptatóval

Nagybörzsöny; S – ; S∆ ; Hegyes-hegy-orom; S∆ ; S ; S□ ; Kis-Király-rét; K□ ; K – ; Nagy-Hideg-hegy; P – ; Taxi-nyiladék; Királyrét

 

rövid leírás

Nagybörzsönyben a buszfordulónál kell leszállnunk, és a kisvasút végállomása felé kell elindulnunk a sárga jelzésen. A kocsiszínt, majd az Ifjúsági tábort elhagyva rövidesen rátérünk a Hegyes-hegy –oromra vezető, sárga háromszög jelű útra (2. kép). Nagyon kemény kaptató vezet a csúcshoz (3. kép), ahonnan – a térkép állításával szemben – a kilátás sem kárpótol bennünket, azt ugyanis benőtte az erdő. Innen lefelé, majd sokáig hozzávetőlegesen szintben haladunk, végül a Vasedény-kulcsosház felett újra emelkedni kezd az út . A Vadász-kút után egy széles gerincre érünk, amin a kék négyzet jelzés az országos kékig, az pedig a Nagy-Hideg-hegyig vezet bennünket. A turistaházban eltöltött pihenő után a piros jelzésen haladunk, végig lefelé, érintve a Magas-taxi turistaházat, és kelet felől megkerülve a Magas-Taxot.

 

látnivalók, érdekességek

Kisvasút végállomás: A buszfordulótól 15 percnyi gyaloglásra található az állomás, ahol a Börzsöny belsejébe (Kisirtáspuszta, Nagyirtáspuszta) induló vonatra fölszállhatunk. (1. kép)
Információk és menetrend:

http://www.kisvasut.hu/index.php?rfa=10     

Jellegfa: A térkép által is jelzett feltűnő tölgyfa a sárga kör jelzésű út mellett meredezik az ég felé, nem sokkal a Diós-kút után. (4. kép)

Névtelen gerinc: a 663 m magas névtelen csúcs és az országos kék turistaút között húzódik. A szép gerincút a térképen is jelölt fenyvesben éri el az országos kéket. (6. és 7. kép)

Nagy-Hideg-hegy: A fő attrakció kétségtelenül a turistaház; büfével, melegétellel és kulturált mosdóval. (8. és 9. kép)

Magas-taxi turistaház: A jobb napokat is látott, bezárt turistaház környéke kellemes pihenőhely, szép időben kiváló piknikező helyszín. (10. kép)


IMG 1883

1. Kisvasút végállomás


IMG 1889

2. Rátérünk a sárga háromszögre


IMG 1890

3. Meredek kaptató vezet a Hegyes-hegy-oromra


IMG 1893

4. Ezt a jellegzetes fát a térkép is jelöli


IMG 1900

5. Újra kaptató következik


IMG 1906

6. Névtelen-gerinc


IMG 1912

7. A Névtelen-gerincen vezet az út


IMG 1918

8. Feltűnik a turistaház


IMG 1928

9. Nagy-Hideg-hegy


IMG 1934

10. Magas-Taxi-turistaház