Budai-hegység; Fekete-hegyek

 

megközelítés

Budapestről a 63-as buszal utazunk Nagykovácsiba, a túra végén pedig a Telki felől érkező helyközi buszjárattal jutunk vissza Budapestre.

 

útvonal

9 km; 240 m szint; könnyű túra, ideális osztálykirándulás-útvonal, akár kisiskolásoknak is

Nagykovácsi, központ; P – ; P∆ ; szekérút (Cseresznyés-erdő); Z∆ ; Nagy-kopasz; Z∆ ; Tarnai-pihenő; Z∆ ; Buszmegálló (Budakeszi Arborétum)

        

rövid leírás

Nagykovácsiban a harmadik buszmegállónál kell leszállni a buszról. A szemközti közért melletti utcában vezet kifelé a piros jelzés, déli irányban. Először egy kőhídon átkelünk a patak fölött, majd egy meredek utcán fölkaptatva, lassan elhagyjuk a települést. Egy nagy útkereszteződésben a piros háromszögre váltunk, és rövidesen fölérünk a Vörös-pocsolyás-hát nevű gerincre. Innen kellemes lejtőn sétálva átgyaloglunk néhány kisebb tisztáson (1. kép), majd egy ötös útkereszteződés után, széles szekérútra érünk. A keskeny turistaút bevezet a fák közé, de mi forduljunk rá a szekérútra, és nyugat felé tartva sétáljunk el a zöld háromszög jelzésű útig! Ezen újra dél felé fordulunk, és fölballagunk a Nagy-Kopaszon épített különleges kilátóhoz. Hosszabb pihenőt nem itt tartunk, hanem az egy kilométerrel lejjebb lévő Tarnai-pihenőnél. Végül a zöld háromszöget követve, leballagunk az alig két kilométerre lévő országúthoz, amin balra találjuk a buszmegállót, az erdészházzal szemben.

 

látnivalók, érdekességek

Nagy-Kopasz; Csergezán Pál kilátó: A különleges építésű, egyedi formájú kilátóról nagyszerű körpanoráma nyílik a Budai-hegységre. Rendkívüli stabilitása miatt a félénkebbek is bátran megmászhatják! (2. és 3. kép)

Tarnai-pihenő: Az erdőszélen, vagy a kopasz dombokon letáborozva, akár hosszabb időt is eltölthetünk itt. Kiváló helyszín piknikezésre, tűzrakásra, számháborúra, és ehhez hasonló osztályprogramokra. (4. és 5. kép)


Budai Fekete-hegyek 001

1. Rövid pihenő egy kis tisztáson


Budai Fekete-hegyek 005

2. A különleges formájó Csergezán-kilátó


Budai Fekete-hegyek 004

3. A kilátó tetején


Budai Fekete-hegyek 002

4. A Tarnai-pihenő felülről


Budai Fekete-hegyek 003

5. Tarnai-pihenő