Budai-hegység; Remete-barlang, Alsó-Jegenye-völgy

 

megközelítés

A Hűvösvölgy végállomásról induló 157-es BKV buszról a Zsíroshegyi út megállónál kell leszállnunk. Innen a kék jelzést követve jutunk be a Remete-szurdokba. Hazafelé Solymárról a 64/64A/164/264-es BKV buszokkal Hűvösvölgy végállomásig utazunk, onnan több járattal is visszajuthatunk a Széll Kálmán térre.

 

útvonal

8 km; 200 m szint; könnyű túra, akár kisikolásoknak is

Pesthidegkút; K –; Remete-szurdok; Remete-hegy; átvágás az rdőn vagy Budaligeten keresztül; S –; Alsó-Jegenye-völgy; Paprikás-patak völgye (szekérút); Mátyás-hegy; Z –; Solymár, buszmegálló

        

rövid leírás

A buszról leszállva, a patakot követő országos kék jelzésen kezdjük a túrát. A Remete-szurdok végén, keskeny ösvényen felkapaszkodunk a látványos Remete-barlanghoz. Barlangászás után a kék jelzést követve, átkelünk a Remete-hegyen (3. kép). A kék kereszttel történő találkozáskor két lehetőség között választhatunk. A tájékozódásban jártasak átvághatnak a sárga jelzésű útra, a Kálvária-dombot keletről megkerülve. A kevésbé bátrak a kék kereszten Budaliget felé fordulva, a Koppány utca - Honfoglalás utca – József Attila utca útvonalon juthatnak el a Nagykovácsi felől érkező sárga jelzésre. Ez jelzés a benzinkútnál átvezet bennünket a forgalmas Hidegkúti úton, és a Paprikás-patak folyásirányát követve, levezet az Alsó-Jegenye-völgybe.

Kényelmes sétaúton haladunk, fából ácsolt hidakon (4. kép) többször átkelve a patakon. Kis kitérővel balra megtekintjük a Vízesést, rövidesen pedig látványos homokkő képződményhez jutunk, ami az út mellett jobbra magasodik.

Egy kilométer után kiérünk egy tágas rétre, ahol a patakparton padok és asztalok teszik kényelmesebbé a pihenést. A patak melletti szekérúton haladva, rövid sétával jutunk a Mátyás-dombhoz, aminek a tetején megtekinthetjük a Szarkavár helyreállított romjait. Innen a zöld jelzést követve begyaloglunk Solymárra, a … busz megállójához.

variációk

Mint minden útvonal, ez is sokféleképpen variálható. A Remete-hegy után, a kék jelzést követve, nagyobb túrát tehetünk Nagykovácsi felé. Kisebb gyerekekkel pedig kezdhetjük a túrát a benzinkútnál, ahová a Solymárra közlekedő buszjáratokkal (64, 64A, 164, 264) juthatunk. Innen indulva rövidebb lesz a túra, de több idő jut a „sziklamászásra”, játékra, sportolásra, patakduzzasztásra, és mindenféle izgalmas elfoglaltságra.

 

látnivalók, érdekességek

Remete-barlang: Látványos üreg a hegyoldalban, amit mindenképpen érdemes megnézni (1. kép).

Remetei-kőfülke: Nagyon meredek ösvény vezet fel ide, csak kis csoporttal érdemes megpróbálni a felkapaszkodást. A látvány és a kilátás azonban kárpótol a fáradságért (2. kép).

Vízesés: A Paprikás-patak vize néhány méteres esést követően folyik tovább. Fölülről és alulról is megközelíthető (5. kép)

Sziklavár: Az érdekes homokkő formáció igazi labirintus a kalandra éhes gyerekeknek. (6. és 7. kép)

Névtelen rét: Pihenésre, sportolásra, játékra alkalmas, nagy kiterjedésű rét a patak partján. (8. kép)

Szarkavár: Korábban csak néhány falmaradványt lehetett találni a Mátyás-hegyen, de a 2005-2006-os felújítás óta érdemes megnézni a helyreállított romokat. 2013 óta nyitvatartási időben, belépő ellenében látogatható.


Budai Remete 005

1. Remete-barlang


Budai Remete 006

2. Remetei-kőfülke


Budai Remete 007

3. Átkelés a Remete-hegyen


Budai Remete 001

4. Alsó-Jegenye-völgy


Budai Remete 008

5. Vízesés


Budai Remete 002

6. "Sziklavár" alulról


Budai Remete 003

7. "Sziklavár" felülről. Élőben nem ilyen ijesztő!


Budai Remete 004

8. A "Névtelen" rét