Pilis; Fekete-hegy


megközelítés

Pomázról a Dobogókőre tartó Volánbusz járattal. Leszállás a Két-bükkfa-nyereg megállónál. Hazautazás ugyaninnen.

 

útvonal

13 km; 600 m szint; nehéz túra; kisebb létszámú, edzettebb társaságnak ideális egész napos kirándulás

Két-bükkfa-nyereg, buszmegálló; P –, S – ; Pilisszentlélek; Z+ ; Postás út; Sasfészek kulcsosház; S□ ; S+ ; Z– ; Öreg szirt; Z∆ ; Sziklamászó iskola; Fekete-hegy; Pilis-nyereg; Z+ ; Hunfalvy út; Két-bükkfa-nyereg

 

rövid leírás

A buszról leszállva Pilisszentlélek felé indulunk, majd a falut érintve, a zöld + jelű Postás úton (1. kép) kapaszkodunk fel a Fekete-hegy meredek, ÉK-i lejtőjén. A Sasfészek kulcsosháznál hosszabb pihenőt tarthatunk. A háztól a sárga négyzeten indulunk lefelé, majd a sárga + jelzésű Róth úton kelünk át a hegy meredek DNY-i oldalához. Itt, a Kétágú-hegy sziklaalakzatainál a zöld jelzésre váltunk, ami a Fekete-hegy lapos fennsíkján vezet vissza a Pilis-nyereghez. Az út elején a zöld háromszög jelzésen mindenképpen menjünk ki a Sziklamászó iskola tetejére, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik NY-i és D-i irányba. A Pilis-nyeregtől fölkapaszkodunk a Hunfalvy útra, amin kényelmesen visszasétálunk a buszmegállóhoz.

 

látnivalók, érdekességek

Sasfészek kulcsosház: Fekete-hegyi, vagy Berda József kulcsosház néven is ismert. Kis házikó, igazi, békebeli kulcsosház, helyben lakó gondnokkal (2. kép). Észak felé szép kilátás nyílik Esztergomig, a Dunáig (3. kép).

Sziklamászó iskola teteje: Kiváló pihenőhely, szép időben csodálatos kilátással Dorog felé (5. kép), DK-i irányban pedig a Pilis hegy felé (6. kép).

Névtelen sziklalakakzatok: a sárga + és a zöld jelzés találkozásához közel találhatók; a térkép is jelöli őket. Érdemes megnézni, remek fotótéma, és szép innen a kilátás (4. kép).

Parkolóhely: a térkép is jelöli („P” betű fehér négyzetben), Pilisszentlélektől NY-ra, az országút mellett. Gépkocsival érkezőknek kiváló kiindulópont a környék felfedezéséhez (7. kép).

 

Pilis Fekete-hegy 002

1. Lépcsők segítik a felkapaszkodást a meredek Postás úton

 

Pilis Fekete-hegy 003

2. Sasfészek kulcsosház

 

Pilis Fekete-hegy 004

3. Kilátás Esztregom felé

 

Pilis Fekete-hegy 005

4. Névtelen sziklaalakzatok

 

Pilis Fekete-hegy 006

5. Kilátás Dorog felé a sziklamászó iskola tetejéről

 

Pilis Fekete-hegy 007

6. Kilátás a Pilis felé a sziklamászó iskola tetejéről
(Nagyításhoz katt a képre!)


Pilis Fekete-hegy 001

7. Parkolóhely az országút mellett