Pilis; Zsivány-sziklák, Szurdok

 

megközelítés

Budapestről HÉV-vel utazunk Pomázig, onnan a Dobogókőre menő busszal, a Pilis Üdülő nevű megállóig. Visszafelé legegyszerűbben Pilisszentkereszten tudunk buszra szállni, a Szurdok bejáratához közel.

 

útvonal

6 km; könnyű túra, végig lefelé

Dobogókő, Pilis Üdülő; P ; Zsivány-sziklák; K – ; Pilisszentkereszt; K – ; Szurdok        

 

rövid leírás

A buszról leszállva visszafelé kell elindulni. Pár percnyi séta után egy murvával borítot parkolóhoz érünk. Ennek a sarkában indul a P jelzés, ami a betonútról hamarosan bevezet az erdőbe. Kényelmes, egy kilométeres sétával jutunk le a Zsivány-sziklák „bejáratához”. (1. kép) A sziklalabirintus bejárása után az országos K – jelzésen ballagunk le Pilisszentkeresztre, ami keresztülvezet a településen, majd bevezet minket a híres „Szurdok”-ba. (5. kép) A völgy végében tágas parkolóhelyet, ácsolt asztalokat és padokat, valamint kiépített tűzrakó helyet találunk (10. kép). Érdemes fölkapaszkodni a völgy északi peremén vezető keskeny ösvényre, ami látványos sziklagerincen vezet végig a völgy fölött.

 

látnivalók, érdekességek

Zsivány-sziklák: Az elnevezés vadregényes, kalandfilmbe illő helyszínt takar. A meredek, vulkáni eredetű, 25-30 m magas sziklafalak két, 100 m hosszú sikátort zárnak közre, amiket egy ferde hasadék köt össze. A sziklák tetejére kanyargós ösvényen, esetleg a lankásabb oldalon, közvetlenül is felkapaszkodhatunk. Az egész terület bejárásával, a labirintusszerű völgyek felfedezésével akár egy órát is eltölthetünk. (2., 3., 4. kép)

Szurdok: A mély völgy aljában egy kilométeren keresztül többször átkelünk a patakon, fából ácsolt hidakon vagy a nagy sziklákon (6. és 7. kép). A Szurdok peremén vezető keskeny ösvényről (8. és 9. kép) nagyszerű kilátás nyílik Dobogókő felé.

Pilisszentkereszten átmenőben érdemes egy kis kitérőt tenni a Hilda cukrászdához (Fő u. 28.) A fagylalt és a kiváló sütemények mellett kultúrált mosdó várja a fáradt turistákat. (11. kép)

 

Pilis Szurdok 005

1. A Zsivány-sziklák "bejárata" Dobogókő felől

 

Pilis Szurdok 002

2. Zsivány-sziklák

 

Pilis Szurdok 003

3. Zsivány-sziklák

 

Pilis Szurdok 004

4. Zsivány-sziklák

 

Pilis Szurdok 006

5. A Szurdok "bejárata" Pilisszentkereszt felől

 

Pilis Szurdok 008

6. Szurdok

 

Pilis Szurdok 009

7. Szurdok

 

Pilis Szurdok 012

8. A Szurdok peremén vezető ösvény

 

Pilis Szurdok 011

9. A Szurdok peremén, a völgy fölött

 

Pilis Szurdok 013

10. A parkoló a Szurdok végén

 

Hilda

11. Hilda cukrászda