Naszály; Gyadai-tanösvény

megközelítés

Vácról távolsági busszal kell utazni Szendehely, Katalinpuszta megállóig. Onnan lehet besétálni a Katalinpusztai Kirándulóközponthoz, kirándulásunk kezdő- és végpontjához.

 

útvonal

5 km; 200 m szint; könnyű túra; kisiskolásokkal is végigjárható

Katalinpusztai Kirándulóközpont; P – ; Óriások pihenője; Hintahíd; Függőhíd; Katalinpusztai Kirándulóközpont

 

rövid leírás

A Kirándulóközponttal szemben erdei pihenőhelyet találunk; innen indul a „T” betűvel jelzett tanösvény, ami mindkét irányban végigjárható. A tanösvény elején egy lépcsőn kell felkapaszkodnunk, majd „Y” alakban kettéválik az út. A bal oldali ága együtt fut a piros jelzéssel. Először erdőben kanyarog, majd egy kilométer után kiérünk a Gyadai-rétre. A réten végigfutó Lósi-patakon, és az azt övező mocsaras területen fából ácsolt pallósor vezet végig. Ezután rövidesen kiérünk egy szekérútra, ami mellett megtaláljuk az Óriások pihenőjét. Innen szűk ösvény vezet újra a patak felé, amin a Hinta-hídon tudunk átkelni. A rétre kiérve, az erdő felé sétáljunk; a szélső fákon megtaláljuk a tanösvény jelzését. Rövid, de meredek kaptató után jutunk el a 2008-ban átadott Függőhídhoz. Innen az út kényelmesen vezet vissza túránk kezdőpontjához.

 

látnivalók, érdekességek

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola: modern, jól felszerelt természetismereti látogatóközpont. (1. kép) A részletekről tájékozódhatunk az Ipoly Erdő Zrt. honlapján:

http://www.ipolyerdo.hu/004012002-katalinpuszta_kirandulokozpont

Legyél te is kiserdész óvodás tanösvény: rövid sétával nyújt bepillantást az erdő életébe, közvetlenül a kirándulóközpont előtt.

Madártani tanösvény: régebben Gyadai-tanösvény. Ennek a leírása olvasható feljebb. A két tanösvény közös bejáratát egy hangya-figura jelzi. (2. kép)

pallósor: A mocsár fölött átvezető mesterséges ösvény (3. és 4. kép). Bejáratát kapuszerű építmény jelzi. (5. kép)

Óriások pihenője: Félig fedett pihenőhely, ácsolt padokkal, asztalokkal és kiépített tűzrakóhelyekkel. Kiváló táborhely egy osztály számára. (6. kép)

Hinta-híd: Izgalmas átkelést biztosít a patakon, és mocsaras környezetén. (7. kép)

Függőhíd: A tanösvény legnagyobb látványossága. Igazi kaland, főleg kisiskolások számára. (8. kép)

 

Naszály 004

1. A Kirándulóközpont főépülete

 

Naszály 005

2. A tanösvények bejárata

 

Naszály 003

3. Pallósor

 

Naszály 008

4. Pallósor

 

Naszály 009

5. A pallósor bejárata

 

Naszály 002

6. Óriások pihenője

 

Naszály 006

7. Hinta híd

 

Naszály 001

8. Függőhíd