Vértes; Vitányvár, Gesztesi vár

megközelítés

Szárliget megállóig vonattal utazunk Budapestről. A vonatról leszállva indul a túra; a Mária-szakadékon keresztül megközelítjük Vitányvárat, majd az országos kék jelzésen átgyaloglunk Várgesztesre, ahol a Gesztesi várban fejezzük be a túrát. Innen helyközi járattal Tatabányára buszozunk, ahol vonatra szállunk Budapest felé.

 

útvonal

16 km; 500 m szint; közepes túra; sok rövid kaptatóval

Szárliget, vasútállomás; Mária-szakadék; Körtvélyes; Vitányvár; Mátyás-kút; Zsigmond-kő; Gesztesi vár; végig az országos K – jelzésen

 

rövid leírás

A vasútállomásról a templom felé indulva, kigyalogolunk a településről, átkelünk az 1. sz. főúton, majd a roskadozó juhhodályok mellett a Csákányospusztai turistaház felé haladó útra térünk. A turistaház mellett leereszkedünk a Mária-szakadékba, egy rövid, egyenes szakaszon egy erdészeti betonutat koptatunk, végül újra az erdőben, megkezdjük a lassú emelkedést egészen Vitányvár romjáig. A várnál déli irányba fordulunk, és követjük a kék jelzést egészen Várgesztesig. Útközben két alkalommal is megtölthetjük a kulacsainkat, Szarvas-kútnál és Mátyás-kútnál. Várgesztes előtt mindenképpen menjünk fel a Zsigmond-kőre, a kilátás kárpótol a meredek kaptatóért! Végül átsétálunk a településen, és az utolsó emelkedőn leküzdve, megérkezünk a várhoz.

 

látnivalók, érdekességek

Vitányvár: romantikus várrom, meredek, csúszós utakkal, de tágas belsővel. Akár egy nagyobb társaság is le tud telepedni az egykori várudvaron. (1. és 2. kép)

Rockenbauer Pál emlékfa: A vár alatt néhány száz méterrel találjuk az öreg bükkfába vésett emléket, az országos kék jelzésen. (3. kép)

Mátyás-kút: forrás, pihenő- és tűzrakóhely, valamint egy kulcsosház található a turistaút alatti hegyoldalban. (4. kép)

Zsigmond-kő: Hátulról nem sokat ígér, de megéri felmenni: nagyszerű kilátó- és pihenőhely. (5., 6., 7. kép)

Gesztesi-vár: büfé, mosdó, és tető-kilátó várja az idelátogató turistákat. (8. és 9. kép)

 

Vértes 001

1. Vitányvár belső udvara

 

Vértes 002

2. Vitányvár: falmaradványok

 

Vértes 003

3. Rockenbauer Pál emlékfa

 

Vértes 004

4. Mátyás-kút

 

Vértes 007

5. Zsigmond-kő hátulról

 

Vértes 005

6. Zsigmond-kő

 

Vértes 006

7. Kilátás a Zsigmond-kőről

 

Vértes 009

8. Gesztesi vár

 

Vértes 008

9. Kilátó a vár tetején