Visegrádi-hegység; Spartacus ösvény

megközelítés

Szentendréről helyközi buszjárattal utazhatunk Pilisszentlászlóra. A jegyet nem a buszon, hanem a pénztárnál kell megvenni!

 

útvonal

12 km; 200 m szint; könnyű túra; tériszonyosoknak nem ajánlott

Pilisszentlászló; Z − ; Spartacus ösvény; Jenő kunyhó; László-rét; Apát-kúti-völgy; P− ; Szent László-völgy; P− ; Pilisszentlászló

 

rövid leírás

A falu központjából a Lepencére vezető zöld jelzésen kell elindulni É-i irányban. A jelzett útról kb. 2,5 kilométer után ágazódik el a Spartacus ösvény, az Öreg-Pap-hegy É-i oldalán szintvonalban kanyarogva. Az ösvény kezdetét narancssárga nyilakkal és egy bükkfába vésett „SP” felirattal korábban megjelölték (1.,2. kép). Néhol igen meredek hegyoldalon kanyarog a keskeny ösvény, ráadásul egy helyen az utat eltüntette egy földcsuszamlás (3. kép). Két ízben nagyszerű kilátás nyílik a Duna felé (4., 5. kép). A Jenő kunyhótól (6. kép) erdészeti úton indulunk vissza Pilisszentlászló felé, amiről egy vízmosás mellett vezető ösvényen ereszkedünk le az Apát-kúti-völgybe. Innen a patakot követve besétálunk a faluba.

 

látnivalók, érdekességek

A Szarvas-bérc alatt, illetve a Sziklatorony után az utat övező bokorerdő eltűnik, és csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyart övező hegyekre. Tiszta időben a Duna vize is megcsillan a távolban (3., 4. kép)

A Jenő kunyhó (5. kép) szükség esetén átmeneti menedéket nyújthat egy kisebb csoportnak.

A Szent László-völgyben, jó egy kilométerrel a település előtt tágas, asztalokkal és padokkal ellátott pihenőhelyen időzhetünk (8. kép).

 

Visegrádi Spartacus 001

1. A Spartacus ösvény kezdete

 

Visegrádi Spartacus 002

2. Narancssárga nyíl és "SP" felirat egy bükkfán

 

Visegrádi Spartacus 004

3. Hová tűnt az út?

 

Visegrádi Spartacus 003

4. Kilátás a Szarvas-bérc oldaláról a Duna felé.
(Nagyításhoz katt a képre!)

 

Visegrádi Spartacus 005

5. Kilátás a Duna felé. A ferdén nőtt virágos kőris szinte már az ösvény jelképe.
(Nagytáshoz katt a képre!)

 

Visegrádi Spartacus 006

7. Jenő kunyhó

 

Visegrádi Spartacus 008

8. Erdei pihenőhely a Szent László-völgyben